Flashmob als nieuwe vorm van vandalisme

Mayor-Nutter-South-Street-W

De flashmob is een tijdje geleden al ontstaan als een soort van socio-cultureel verschijnsel. Als een toonbeeld van offline effecten van online contacten. Mensen spreken via nieuwe media (sms, twitter, facebook, fora..) af op een bepaalde plek om vervolgens een ludieke actie uit te halen. Deze acties worden vervolgens opgenomen met mobieltjes zodat ze op het internet te zien zijn.

Flashmobs worden dan ook vaak geassocieerd met ‘het willekeurig ontstaan van plezier’. Echter er zit een keerzijde aan, blijkt nu. In Philadelphia staat een flashmob juist meer voor het ontstaan van geweld. Volgens The Associated Press is Philadelpia al vijf keer het decor geweest van vernielingen naar aanleiding van flashmobs. Alle vijf georganiseerd door honderden scholieren/studenten met behulp van MySpace, Twitter en andersoortige sites.

Waar in ‘normale’ flashmobs deelnemers spontaan in zingen uitbarsten of een kussengevecht houden, worden in Philadelphia de flasmobs aangegrepen om het verkeer te dwarsbomen, voorbijgangers te irriteren en zelfs persoonlijke spullen te vernielen. Bij een van deze vandalistische flashmobs zijn zelfs drie aanhoudingen verricht.

De reden van de jongeren om zich zo te misdragen is moeilijk te achterhalen. Frank Farley echter, psycholoog en professor aan de Temple University, stelt dat:

 

“It’s easy to do; it’s thrilling, it’s fun, and they can turn on the TV the next day and say, ‘I was there”

Hoe dan ook, gewelddadige flasmobs vormen een serieus probleem zo langzamerhand in Philadelpia. De burgemeester van Philadelpha, Michael Nutter, en de officier van justitie, Seth Williams, togen afgelopen week daarom de straat op om de jongeren erop te wijzen dat flashmobs niet langer getolereerd zullen worden. Maar of daar naar geluisterd gaat worden?

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

UA-9036473-24