10 tips voor meer engagement op social media

engagement-social-media-bedrijven

Wat is het geheime ingrediënt om succesvol te zijn op social media? Veel bedrijven hebben zich dit vast wel eens afgevraagd. Grote merken kunnen natuurlijk steunen op een omvangrijke marketing- en communicatieafdeling. Vaak hebben ze complete social media teams en beschikken ze veelal over een flink budget voor campagnes en virals. Kleinere bedrijven zullen het met minder moeten doen, maar dat wil niet zeggen dat zij niet succesvol kunnen zijn in hun social media-activiteiten. Eén van de belangrijkste vereisten voor succes is namelijk engagement. Of het nu om een lokale autohandelaar of om een grote frisdrankfabrikant gaat.

 

Social media community

Zoals we op deze blog al vaker hebben aangegeven, draait het bij social media om interactie. Geen informatiestroom van het bedrijf naar de consument in de vorm van eenrichtingsverkeer, maar dialoog, input van beide kanten, een openlijke blijk van waardering. Bedrijven willen graag een online community opbouwen, waarbij hun volgers op Twitter en fans op Facebook binding voelen met het merk, zich betrokken tonen en deelnemen aan de interactie op deze social media netwerken. Maar hoe zorg je als bedrijf voor deze engagement? Hieronder volgen een aantal tips.

 

10 Tips voor (meer) engagement

  • Mensen zijn vooral geïnteresseerd in waardevolle content. Plaats dus berichten die bijvoorbeeld informatief, nuttig of humoristisch zijn.
  • Zorg voor content die relevant is en een link heeft met jouw bedrijf of branche. Volgers en fans van een dierenwinkel verwachten geen tips te krijgen over tuinieren.
  • Varieer. Publiceer niet alleen ‘gewone’ statusupdates, maar ook linkjes, video’s, foto’s en stel eens een vraag.
  • Wees ‘echt’ en authentiek.
  • Engagement uit zich ook in retweets. Laat daarom ruimte over voor een RT en gebruik in je eigen tweet niet alle 140 tekens.
  • Plaats met regelmaat een bericht (een aantal keer per dag of een aantal keer per week), maar overdrijf niet. Het is niet de bedoeling dat mensen moe worden als ze alweer een post van je bedrijf in hun twitterfeed of timeline tegenkomen.
  • Gebruik tools om je social media-activiteiten te analyseren. Welk type berichten zorgen voor veel engagement? Wat is het meest ideale tijdstip om te tweeten?
  • Social media draait om interactie, maar ook om wederkerigheid. Verwacht niet alleen te krijgen, maar geef ook terug in de vorm van een retweet, like of comment. Zo krijgen anderen het idee dat hun mening gehoord en gewaardeerd wordt. Bovendien zullen bedrijven die met hun doelgroep ‘engagen’ op hun beurt ook meer engagement terugkrijgen.
  • Wanneer je een link plaatst, zorg dan voor een ‘call to action’. Voeg bijvoorbeeld commentaar toe in de vorm van een mening, of geef aan wat mensen kunnen verwachten door alvast iets over de inhoud te vertellen.
  • Reageer niet alleen op vragen of positieve berichten, maar laat ook in het geval van een negatieve opmerking van je horen. Niet in de vorm van een scheldkanonnade, maar met respect, beleefdheid, begrip, een excuus, een oplossing of wat humor. Net als in de ‘echte’ wereld, willen we op social media platformen netjes behandeld worden.

Met de bovenstaande tips creëer je niet alleen meer engagement binnen je social media community, maar de kans is ook groot dat je er meer fans en volgers bij krijgt. Door de interactie vergroot je je eigen zichtbaarheid (op timelines bijvoorbeeld) en zullen mensen voor positieve (online) mond-tot-mondreclame zorgen.

Vergeet tot slot niet dat de offline wereld er ook nog steeds toe doet. Wanneer bedrijven via Twitter netjes antwoord geven, maar hun klanten aan de balie onbeschoft behandelen, dan gaat er natuurlijk iets fout. Anderzijds, wanneer iemand in de winkel antwoord krijgt op zijn vraag maar op Facebook genegeerd wordt, dan trekt het bedrijf zijn normen en waarden blijkbaar niet door naar social media. Laat de offline en online wereld dus een logisch en positief verlengde van elkaar zijn.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
10 tips voor meer engagement op social media, 7.0 out of 10 based on 4 ratings
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

UA-9036473-24