Hoe krijg je meer lezers naar je blog? (Deel #1)

lezers-blog

De blogwereld is groot. Er zijn ontelbaar veel blogs, van allerlei bedrijven en personen, met een enorme variëteit aan onderwerpen. Het maken van een blog is dan ook helemaal niet zo moeilijk. Er zijn voorbeelden van succesvolle blogs die maandelijks een miljoen bezoekers trekken, maar vele andere bloggers zitten met de vraag hoe ze meer verkeer naar hun blog kunnen krijgen. Voor al deze bloggers, of het nu bedrijven, experts, organisaties of ‘gewoon’ individuen zijn, hebben we een aantal tips.

Om meer lezers aan te trekken, is het enerzijds van belang dat je blog aantrekkelijk is en anderzijds dat mensen je blog weten te vinden. De tips hieronder hebben dan ook allemaal betrekking op één van beide of alle twee deze uitgangspunten. Het hangt logischerwijs van het type blog en van het beoogde doel af welke tips in jouw geval het meest nuttig zijn.

  • Content is king. Hier kunnen we kort over zijn. Wat heb je te vertellen of te laten zien? Is het leuk, interessant of nieuwswaardig genoeg? Het is simpelweg niet mogelijk dat iedereen je blog leuk vindt, maar ga in dit geval uit van je doelgroep.
  • Leest de tekst prettig? Houd bijvoorbeeld rekening met de schrijfstijl, maar ook met de overzichtelijkheid van de blogpost. Denk hierbij aan de lengte, alinea’s, eventuele tussenkoppen, de mate waarin de tekst makkelijk te scannen is, etcetera. Vergeet niet om vóór het publiceren de tekst op spelfouten te controleren.
  • Gebruik afbeeldingen. Foto’s, grafieken en illustraties verduidelijken de tekst niet alleen, maar doen het ook goed als onderbreking van langere teksten. Ze verhogen dus de leesbaarheid. Daarnaast kunnen ze een bepaalde sfeer meegeven en het ziet er natuurlijk mooi uit.
  • Maak het aanmelden voor een RSS feed mogelijk. Zo maak je de kans groter dat iemand die denkt: “interessante blog, daar moet ik eens vaker kijken”, ook daadwerkelijk terugkeert.
  • Zorg ervoor dat je blog en de inhoud van de tekst SEO-vriendelijk zijn. Zoekmachines bieden namelijk een grote mogelijkheid wat betreft het genereren van verkeer naar een blog. Gebruik de juiste keywords en tags en download een zogenaamde SEO plugin.
  • Blogs behoren tot de categorie social media. Aangezien het bij social media om interactie draait, is dat ook bij een blog het geval. Geef mensen de mogelijkheid om een reactie bij elke blogpost te plaatsen en reageer hierop. Zo heeft de lezer het idee dat je zijn of haar mening of input ook waardeert.
  • Een nieuwe blogpost geschreven? Maak het wereldkundig! Deel je post (met een link uiteraard) op je Facebookpagina, via Twitter, via LinkedIn, etcetera. Zo bereik je meer potentiële lezers. Krijg je hier een reactie op? Reageer. Met een like, een bedanktweet, of op een andere manier.
  • Voor bedrijven is het van belang dat de blog herkenbaar is als van bedrijf X zijnde. Laat in de header van je blog bijvoorbeeld je bedrijfsnaam terugkomen. Zorg dat ook het bedrijfslogo en de contactgegevens (prominent) aanwezig zijn.
  • Schrijf met regelmaat een nieuwe blogpost. De één plaatst twee keer per week een bericht op zijn blog, voor de ander is drie keer per maand voldoende. Voorkom in ieder geval langdurige mediastilte.

De tips hierboven laten zien hoe je een blog succesvoller kan maken door rekening te houden met de opmaak, leesbaarheid en vindbaarheid. Het zou nu natuurlijk vreemd zijn wanneer geen van de genoemde tips op de social media blog van Yocter zelf is terug te vinden. Met het oog op de overzichtelijkheid en aantrekkelijkheid van deze tekst, en om een ellenlange puntenlijst te voorkomen, zullen in de volgende blogpost nog meer tips te vinden zijn om het aantal lezers van je blog te verhogen.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Hoe krijg je meer lezers naar je blog? (Deel #1), 9.0 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

UA-9036473-24