Bloggen voor bedrijven. Waarom & hoe?

bloggen-bedrijven

Naast het gebruik van een gewone, statische website, begeven steeds meer bedrijven zich op social media platforms als LinkedIn, Twitter en Facebook. Hoewel de meeste bedrijven hier aan voorbij gaan bij het implementeren van hun social media marketing, vallen ook blogs onder de noemer ‘social media’. Wat kan een blog voor een bedrijf betekenen?

 

Engagement

Een statische site is zonder twijfel een belangrijk deel van de online aanwezigheid van een bedrijf, maar biedt weinig tot geen mogelijkheden om engagement onder de consumenten op te bouwen. Een bedrijfsblog daarentegen, is makkelijk te updaten en biedt veel meer mogelijkheden om engagement te creëren. Wanneer je regelmatig voor nieuwe content zorgt waar de lezers op kunnen reageren, en waar jij vervolgens weer een reactie op geeft, dan bouw je interactie met de consument op. Net als bij andere social media platformen, geeft die interactie op jouw blog er voor dat de consument zich als deel van jouw community beschouwt. Ook met een blog kan je er dus voor zorgen dat je een zekere loyaliteit aan jouw merk en bedrijf opbouwt.

Voordelen van een blog

Een belangrijk voordeel van bloggen, is dat blogs worden meegenomen in zoekmachineresultaten. Door de juiste SEO technieken toe te passen, kan je blog hoog scoren in Google’s zoekresultaten en daarmee heeft je bedrijf er weer een extra stuk online zichtbaarheid bij. Zo kan je met je blog nieuwe klanten trekken, meer naamsbekendheid verkrijgen en, zoals we hierboven al noemden, bouw je ook engagement onder (potentiële) klanten. Door middel van RSS feeds kunnen mensen op de hoogte blijven van nieuwe blogposts. Bovendien kan je als bedrijf, als aanvulling op andere vormen van social media, met een blog wat dieper op een onderwerp ingaan. Een post op een blog is dan ook langer dan een bericht op bijvoorbeeld Facebook.

Type blog

Een bedrijf kan zijn blog natuurlijk op verschillende manieren invulling geven. Een expert blog behandelt bijvoorbeeld een bepaalde productlijn of dienst van een bedrijf. Bij een topic blog wordt de aandacht ook op een product of dienst gericht, maar de focus ligt meer op kwantiteit. Meerdere werknemers zorgen dan voor een zo compleet mogelijke informatievoorziening. In het geval van een company blog posten meerdere werknemers over allerlei onderwerpen die met het bedrijf te maken hebben, van de nieuwste producten tot het laatste bedrijfsuitje. Meer typen blogs zijn te vinden in de studie van LEWIS Global Public Relations (2007).

Succesvol bloggen

Uiteraard zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op het succes van een blog. Zoals in alle gevallen van het starten met social media voor bedrijven, is het allereerst zaak om van tevoren een strategie te bedenken. Daarmee voorkom je dat je als bedrijf zomaar met bloggen begint, 2 maanden heel actief bent en je vervolgens bedenkt dat dit niet is wat je verwachtte en de blog verwaarloost. Naast het bedenken van onder andere de doelstellingen, hangt het succes ook af van externe factoren zoals de informatiebehoefte van het publiek en haar ervaring met blogs. Andere niet-beïnvloedbare componenten die volgens LEWIS Global Public Relations een rol spelen, zijn de veranderingen, grootte en diversiteit van de betreffende markt.

Een blog aanmaken

Voor het aanmaken van een blog heb je de keuze uit allerlei systemen en aanbieders, gratis en betaald. Een paar voorbeelden zijn WordPress, Tumblr, Blogger, SquareSpace en Posterous. Wanneer je een blog bijvoorbeeld in de website van je bedrijf integreert, dan voorzie je deze statische omgeving van een dynamisch component. De meeste aanbieders bieden een mogelijkheid om de blog onder jouw domein in te stellen, hetgeen absoluut voor bedrijven zeer wenselijk is. Soms dien je daarvoor software op je server te installeren (bijvoorbeeld WordPress) en soms is een wijziging van de DNS instellingen van je domein voldoende (zoals Blogger of Tumblr).

Net als voor andere social media accounts geldt: maak jezelf goed zichtbaar. Zorg dat jouw blog gemakkelijk via je website te vinden is. Wanneer je ook actief bent op andere social media platformen, laat je volgers of fans weten dat je een blog hebt en zorg dat zij hier met slechts één muisklik terecht kunnen komen.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Bloggen voor bedrijven. Waarom & hoe?, 8.0 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

UA-9036473-24