Social media voor je bedrijf, waar moet je beginnen?

social media beginnen bedrijf

Bedrijven kunnen er niet meer omheen: social media. Consumenten twitteren, facebooken en hyven er lustig op los. Waar het vroeger zin had te adverteren op televisie of in (lokale) kranten, is de consument nu vooral actief op social media. Om als bedrijf de consument te kunnen bereiken blijft er dan ook nog één optie over: meedoen in de wereld van social media. Maar hoe en waar te beginnen?

Allicht is er nog wat twijfel. Als je zelf privé nog niet zo bezig bent met bijvoorbeeld Facebook of Twitter (wat heb je nou aan die zogenaamde digitale ‘vrienden’?), vraag je je af wat de meerwaarde is voor jouw bedrijf. Het is allereerst belangrijk te beseffen dat social media, doordat het zich met name in de privésfeer afspeelt, uiterst persoonlijk is. Ook zonder Facebook account kan je je voorstellen dat het veel effectiever is wanneer iemand op een verjaardagsfeestje zegt: “Joh, ik heb product X gekocht bij die en die winkel. Moet je ook doen!” dan een marketingleus direct afkomstig van de winkel zelf. Die persoonlijke onderlaag vormt de basis van de kracht van social media voor bedrijven.

Voorbeelden waar social media van pas kan komen:

  • Mond-tot-mond reclame kan zich via social media veel sneller en wijder verspreiden. Mede dankzij die digitale ‘vrienden’.
  • Gericht adverteren via sociale netwerken als Facebook en precies de doelgroep op persoonlijke manier benaderen, werkt vele malen effectiever dan een folder in de bus.
  • De tijd van enquêtes voor je klantonderzoek is voorbij, maak gebruik van social media analyses. Deze zijn met de juiste social media software makkelijker en goedkoper uit te voeren en voorkomen “politiek correcte” antwoorden.
  • Eén op één klantenservices via de telefoon waar constant dezelfde vragen worden beantwoord is verspilling van tijd en geld. Via social media helpen klanten elkaar en zijn eerdere antwoorden te raadplegen. Dit verlaagt de druk op je klantenservice.
  • Waarom zou je je innovatie intern houden? Vraag consumenten of zij een goed idee hebben. De kans dat 1000 willekeurige mensen met een goed idee komen is misschien wel groter dan 2 doorgewinterde innovation managers (dit wordt crowdsourcing genoemd).

Maar bezint eer ge begint. Een paar tips voor bedrijven die met social media willen beginnen.

begin social media bedrijfBepaal je social media strategie

Waar wil je social media voor je bedrijf voor gaan inzetten? Wat zijn nu de eerste stappen waarmee je begint? Maak niet zomaar een bedrijfsaccount op Twitter en Facebook aan om lukraak wat berichten te posten, maar bedenk eerst een social media strategie. Wat wil je als bedrijf bereiken? Je kan social media inzetten voor de marketing van je producten of diensten maar misschien wil je (om mee te beginnen) alleen vragen van klanten beantwoorden en monitoren wat er over jouw bedrijf gezegd wordt, zoals UPC doet (dit wordt in social media land webcare genoemd). Ook kan je met behulp van social media bijvoorbeeld nieuw personeel werven. Weten wat je wil bereiken met social media zorgt ervoor dat je doelgericht actief bent en je succes vanaf het begin kunt meten.

Stel een Social Media Policy op

Niet onbelangrijk (maar wat helaas wel eens wordt vergeten), is een social media policy. Geef richtlijnen aan je werknemers mee want werknemers zijn veelal het visitekaartje van je bedrijf. Hoe kan je je medewerkers ongedwongen adviseren om niet (per ongeluk) je bedrijf ernstige schade toe te brengen via social media? Bijvoorbeeld door in de privésfeer onhandige uitlatingen te doen? Daarvoor dient een social media policy; handvatten die medewerkers de gevoeligheid van social media voor je bedrijf in laten zien en hen te voorzien van tips hoe zij hun social media gebruik positief kunnen aanwenden. Er zijn op internet genoeg voorbeelden van dit soort social media policy’s te vinden, zoals die van TNT of Dell maar je kunt deze ook door een social media bureau als Yocter specifiek voor jouw bedrijf laten opstellen.

social media bedrijf begin

Kies je Social Media tools

Kies de social media software en tools waarmee je gaat werken. Je wilt als bedrijf je social media wel efficiënt inzetten en natuurlijk ben je ook benieuwd naar het succes daarvan. Al vanaf het begin. Hoe vaak reageren consumenten op jouw tweet? Wordt er daadwerkelijk geklikt op die ene link die je op je Facebook fanpage hebt gepubliceerd? En doe jij het beter dan de concurrent? Er bestaan allerlei soorten tools, betaald en onbetaald, elk met hun eigen mogelijkheden. Een goed voorbeeld van een professionele en Nederlandse social media tool speciaal ontwikkeld voor bedrijven is SocialDrums.

Train je personeel

Als je wilt beginnen om social media voor je bedrijf in te zetten, dan is het verstandig om je personeel goed te informeren over de social media strategie en richtlijnen. Bovendien moeten zij leren hoe je de gekozen social media tools kunt inzetten. Allicht zijn ook zij nog niet helemaal wegwijs in het gebruik van Twitter en Facebook?  Een (professionele) training zorgt voor een goede start.

Pas op voor de social media goeroe’s

social media bedrijven beginnenHet social media landschap is voor veel ondernemers nog vaag en lastig te bevatten. Deze onzekerheid trekt helaas allerlei zelfuitgeroepen social media goeroe’s, experts of specialisten die claimen alles van social media te weten en tegen aanzienlijke tarieven een standaard social media strategie opstellen. Van studenten tot mensen die “een carrière switch willen maken”. Het lijkt logisch een student in te schakelen voor social media omdat die “daarmee is opgegroeid”. Social media voor bedrijven gaat echter vooral over het bedrijf en de communicatie van het bedrijf en eigenlijk in mindere mate over social media zelf. Doe geen zaken met mensen die alleen maar “een van de actiefste twitteraars van Nederland” zijn. Immers, social media voor bedrijven is compleet anders dan social media in een privésfeer. Ga op zoek naar een gespecialiseerd en ervaren social media bureau. Uiteraard suggereren we graag Yocter, maar naast Yocter zijn er meer. Het social media landschap is constant in ontwikkeling en gaat razendsnel. Een gespecialiseerd social media bureau is niet alleen in staat deze ontwikkelingen te volgen en te zien aankomen, maar bekijkt en begrijpt vooral wat de impact is voor bedrijven.

Laat je inspireren

Social media is zeker niet alleen relevant voor grote bedrijven of merken. Ook voor MKB bedrijven kan social media veel betekenen en, afhankelijk van je social media strategie, hoeft dat zeker geen duizenden euro’s of 3 FTE te kosten. Kijk eens naar de social media activiteiten van je concurrenten of aangrenzende bedrijfssectoren en in het geval dat er weinig Nederlandse voorbeelden te vinden zijn, kijk eens over de grens en laat je inspireren.

Voor meer vragen over hoe je als bedrijf met social media het beste kunt beginnen, neem dan contact op met gespecialiseerd social media bureau Yocter.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Social media voor je bedrijf, waar moet je beginnen?, 8.8 out of 10 based on 5 ratings
Be Sociable, Share!

One Response to “Social media voor je bedrijf, waar moet je beginnen?”

  1. [...] september 20, 2011 at 15:04 Social media voor je bedrijf, waar moet je beginnen? 0 [...]

Leave a Reply

UA-9036473-24