Blekko.com, de nieuwe sociale zoekmachine. Hoe werkt Blekko?

Blekko

Zoekmachines komen en gaan. Voor het Google tijdperk hadden we Altavista en de toen oh zo bekende namen als vinden.nl, ilse.nl en zoeken.nl. Wie niet wist hoe hij de hardnekkige en na elke update terugkerende Microsoft startpagina kon wijzigen in Internet Explorer, zat echter vast aan MSN Search. Maar nu Google de strijd jaar in jaar uit gewonnen lijkt te hebben, wordt het op allerlei fronten aangevallen. Zo probeert Microsoft het met Bing via een deal met Facebook en “doet het nu ook Yahoo“. Maar ook compleet nieuwe zoekmachines komen zo nu en dan voorbij. Zo is dat deze maand Blekko.

Zoeken in Google

BlekkoZoeken in Google is bewust extreem eenvoudig. Je gaat naar Google, ziet een zoekveld en typt daar hetgeen in waarnaar je zoekt. Google analyseert vervolgens je woorden en geeft je zoekresultaten terug. Hoewel je vaak genoeg ziet dat Google meer dan 2 miljoen resultaten voor je heeft, moge het duidelijk zijn dat men veelal niet verder kijkt dan de resultaten op de eerste pagina. Hieruit kunnen we dan ook concluderen dat we Google eerder als een orakel zien dan een objectieve derden. Zoeken op ‘global warming’ in Google geeft me allerlei bronnen, maar het is vrij moeilijk te achterhalen wie nu wat zegt of wat het laatste nieuws is. Als ik geen standpunt heb met betrekking tot global warming, zal ik dan maar mijn standpunt moeten vormen aan de hand van de eerste 10 resultaten die Google mij geeft? Een vrij gevaarlijke vorm van objectiviteit, maar dagelijks doet de meerderheid van zoekend internet niet anders.

Blekko introduceert ‘slashtags’

global warming /green
global warming /conservative
global warming /conservative /date
tech /apple
apple /tech
apple /tech /people /date

Blekko is in beginsel “gewoon weer een zoekmachine”. Je gaat naar blekko.com en typt je zoektermen in, net zoals je zou doen bij Google. Wat er anders is aan Blekko, en duidelijk wordt in hun slogan “Slash the web!”, is de mogelijkheid slashtags te gebruiken. Slashtags kan je zien als filters. Als je je spamfilter in je emailprogramma aanzet, zal deze proberen de spammails uit je emails te filteren. Bij Blekko kan je filters toepassen op je zoekresultaten door er een ‘slashtag’ achter te zetten. Dat doe je door het “/” teken te gebruiken en een woord erachter te zetten. Zo kan je bijvoorbeeld op opinies filteren. Je kunt, zoals in bovenstaand voorbeeld, bij Blekko zoeken op ‘global warming’ en krijgt net als bij Google resultaten m.b.t. global warming terug. Echter, als je de slashtag ‘/green’ erachter zet krijg je alleen resultaten te zien van websites die een ‘green friendly’ standpunt innemen. Wil je liever weten wat de laatste berichtgeving is? Dan gebruik je de slashtag ‘/date’ en de zoekresultaten worden gesorteerd op tijd met het meest recente resultaat bovenaan. En zo zijn er tal van andere slashtags die je kunt gebruiken waarmee je zelf invloed kunt uitoefenen op je zoekresultaten en uiteraard kan je ze ook combineren. Bedenk maar eens wat voor zoekresultaten je kunt verwachten, en hoe die verschillen met die bij Google, met de zoekopdrachten in het veld hierboven.

Zelf slashtags maken en delen

Blekko heeft allerlei slashtags al zelf aangemaakt, maar je kunt ook zelf slashtags maken en zo nog meer invloed uitoefenen op je eigen resultaten. Daarnaast kan je gebruik maken van het ‘slashtagwerk’ van anderen door hun slashtags te gebruiken. Een mogelijkheid die doet denken aan StumbleUpon of Digg. Blekko wordt daarmee een sociale zoekmachine maar is hierdoor uiteraard ook in staat het menselijke filterwerk te gebruiken om de eigen resultaten te verbeteren. Wat mensen nog altijd beter kunnen dan de bots van Google, is spam onderscheiden van niet-spam. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Blekko een ‘spam’ knop bij de zoekresultaten heeft staan. Een optie die we al internet-eeuwen kennen van fora en sociale netwerken, maar bij Blekko kan je met deze spam knop je eigen internet zuiveren. Als je een website als spam markeert, zal Blekko je nooit meer een resultaat van deze website laten zien.

Blekko… Een goed en origineel begin

We hebben veel zoekmachines zien komen en gaan, allen met een niche of “bijzondere aanpak” zoals (één van de vele) ‘groene’ Forstle, audio zoekmachine Podscope, forum zoekmachine Zhift, of privacy vriendelijke Cuil. De laatste was nog in 2008 met veel bombarie aangekondigd, maar moest ruim een maand geleden (september 2010) door misgelopen overname offline worden gehaald. Of Blekko het wel gaat halen is de vraag, maar hun aanpak is absoluut opmerkelijk en veelbelovend te noemen. Zou Google hier wakker om liggen? Ook Google kent al tijden allerlei filter mogelijkheden al zijn die minder duidelijk dan de slashtags van Blekko. Zo kan je bij Google resultaten van één website krijgen door er “site:” en het domein achter te zetten (bijvoorbeeld site:yocter.nl) en een “-” teken gebruiken. Zo krijg je met “remmen -toyota” resultaten over remmen zonder dat Toyota genoemd wordt.

Wat er ook van Blekko gaat worden, het is in ieder geval duidelijk dat net als Google, Bing, Yahoo of Vinden.nl ook Blekko begrijpt wie er bovenaan dient te komen met een zoektocht op “social media voor bedrijven:-)

blekko: how to slash the web from blekko on Vimeo.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Blekko.com, de nieuwe sociale zoekmachine. Hoe werkt Blekko?, 7.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!

One Response to “Blekko.com, de nieuwe sociale zoekmachine. Hoe werkt Blekko?”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Imke Walenberg, Miranda de Vogel and Yocter, Yocter. Yocter said: Blekko.com, de nieuwe sociale zoekmachine. Hoe werkt Blekko? http://soc.ms/t07ocm [...]

Leave a Reply

UA-9036473-24