Google Buzz: een nieuw social media platform

Op 8 februari lanceerde Google een nieuwe dienst onder de naam Google Buzz. Wat is dit voor dienst? Een social network? Een concurrent van Twitter? Ja en nee. Google Buzz is eerder een schilletje rond het social media platform waar Google al tijden mee bezig is.

Allereerst de vergelijking met Twitter. Twitter is een dienst waar je met korte berichten van 140 tekens elkaar op de hoogte kunt houden. In deze berichten kan je eventueel verwijzen naar een foto of video, elders op het internet. Als ik op dit moment een foto wil delen met de rest van de wereld via een microblog dienst als Twitter, zal ik deze foto elders op het Internet moeten opslaan, zoals Twitpic. Iemand die de foto wil zien, zal de link naar mijn foto (bij Twitpic) moeten volgen en dus bij een andere dienst uitkomen. Zo deel ik niet zozeer een foto, maar een link naar deze foto.

Google & social media

Google is al met verschillende diensten een actieve speler in de wereld van social media. Google Buzz is dan ook eigenlijk niets nieuws. In 2007 kocht Google al Jaiku, een microblog dienst als Twitter, maar Google Buzz is veel meer dan kleine update berichtjes. Google Buzz is eerder een vorm van online sharing tool waarmee het vooral in de buurt komt van Google Wave. Of je nu tekst, een foto of video wilt delen… Doe dit vanuit een Google dienst naar keuze en de ander kan deze informatie eveneens openen in de interface waar hij of zij zich op dat moment bevindt.

Google Buzz is daarmee een dienst waarmee je andere mensen up-to-date kunt houden over wat je aan het doen bent en wat je beleeft zonder dat je daarvoor heen en weer wordt geslingerd van de ene naar de andere website. Zo kom je straks Google Buzz tegen in Gmail en Google Maps en kan je ook foto’s in Flickr of Picasa (eveneens van Google) eenvoudig delen maar ook openen, in bijvoorbeeld Gmail. Het is dan ook niet, zoals de eerste berichten over Google Buzz doen vermoeden, een social network voor Gmail. Welnee. Google kiest bewust voor een eerste implementatie in Gmail door de 170+ miljoen gebruikers dat de dienst gebruikt. Een aardig begin voor een potentiele doelgroep natuurlijk. Google Buzz zal echter langzaam overal worden geïntegreerd in andere Google diensten en met de API kunnen ontwikkelaars vervolgens Google Buzz en de informatie die daar wordt gedeeld, ook buiten het Google netwerk brengen.

Google Buzz <=> NS

Google Buzz is dan ook meer een social media platform. Vergelijk het met de Nederlandse Spoorwegen:

  • De reizigers = social media (informatie die mensen willen delen)
  • De stations = verschillende diensten waar informatie kan ‘opstappen’ en uitstappen (Gmail, Picasa, Google Maps, openSocial diensten,…)
  • De treinen = Google netwerk en alle via API’s aangehaakte diensten
  • Het spoor = het internet

Zo kan je straks informatie via Google Buzz verspreiden en ontvangen over en op allerlei andere plekken. Zo verspreid je of ontvang je social media met Gmail maar net zo goed via openSocial gadgets (bekend van iGoogle en diensten die openSocial ondersteunen als Hyves of LinkedIn) en via de API koppelingen die mogelijk zijn, kan dat dus ook via Twitter en zelfs op je eigen website of blog.

Google Buzz is daarom geen social network… maar een social media platform dat social media nog socialer maakt en het gemakkelijker is om deze informatie te verspreiden en te ontvangen.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Google Buzz: een nieuw social media platform, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Be Sociable, Share!

2 Responses to “Google Buzz: een nieuw social media platform”

  1. Social comments and analytics for this post…

    This post was mentioned on Twitter by yocter: Google Buzz. Een nieuw social media platform. Wat is Google Buzz? Blogpost op yocter.nl http://yc.ms/a1cvuw

    GD Star Rating
    loading...
    GD Star Rating
    loading...
  2. [...] ook Google niet stil en pogen ook zij een graantje in de Social Search mee te pikken. Platforms als Google Buzz, initiatieven als Personalized Search maar ook verschillende social networks die Google start of [...]

Leave a Reply

UA-9036473-24